El parc eòlic de Llorac acull una prova pilot contra els llamps

El parc eòlic de Llorac, a la Conca de Barberà, acull una prova pilot d'Endesa per esquivar les tempestes i evitar que els molins atreguin llamps. L'experiència es podria reproduir a altres zones de generació d'energia eòlica.

Les tempestes castigaven, especialment, un dels 22 aerogeneradors del parc eòlic de Montargull, a Llorac. L'aparell, casualment, atreia els llamps dels temporals que travessaven la Conca de Barberà.

Tot i estar preparats per evacuar la descàrrega elèctrica, els molins en si no deixen de ser una mena de parallamps, per la seva alçada i la fibra de les pales, i els llamps feien malbé les puntes de les aspes. Això va portar a Endesa a estudiar mecanismes per esquivar les tempestes

I de la necessitat, n'ha nascut una oportunitat, ja que el projecte s'ha convertit en una prova pilot en una zona concreta del parc eòlic. La companyia, però, podria reproduir la tecnologia a altres indrets.

POC RECURS EÒLIC ENGUANY

Igualment, els 22 aerogeneradors produeixen electricitat amb normalitat. Encara que aquest 2022 no ha estat especialment bo per a l'energia eòlica en aquest punt del Camp de Tarragona. El parc Montargull genera, en un any normal, l'equivalent al consum domèstic de 22.000 famílies.

Això, i també veure de primera mà com funciona un aerogenerador, és el que poden veure els més petits a través de les visites escolars que ofereix el projecte Endesa Educa.