L'estació de control de l'aire del Port es traslladarà al Serrallo

L'estació de control de la qualitat de l'aire que ara es troba a l'interior del Port de Tarragona es traslladarà al Serrallo. El Departament d'Acció Climàtica i l'Autoritat Portuària han arribat a un acord per al canvi d'ubicació. Es fa amb la intenció de conèixer de forma més exacta què respira la població, ja que el barri mariner és la zona residencial més pròxima al Port.

De fet, els estudis que hem conegut fins ara no han estat favorables per al Serrallo. L'Observatori de l'Institut Cerdà va registrar el 2022 en aquesta zona de Tarragona la concentració més alta de Compostos Orgànics Volàtils dels 22 punts mesurats al Camp de Tarragona i altres poblacions de referència.

CONTROLS DINS I FORA DEL PORT

qualitat aire Port

En qualsevol cas, ara aquesta estació contrastarà o reforçarà aquestes informacions. De fet, la cabina que fins ara es trobava a l'interior del Port, aprofitant el canvi, s'integrarà a la xarxa de seguiment de la Generalitat i els registres es podran consultar en línia. Mentre no entri en marxa, Acció Climàtica s'ha compromès a fer estudis amb la unitat mòbil.

Mentrestant, des de l'Autoritat Portuària, això sí, confirmen que a l'interior de les seves instal·lacions, on s'hi fan les operatives, hi continuaran havent aparells de control, especialment al moll de la química, que és on s'han registrat episodis puntuals de contaminació. 

Un focus d'estudi que s'amplia és el de la qualitat de l'aigua. El Port passarà de fer analítiques un cop l'any a fer-les cada dos mesos. Al Moll de Costa, en paral·lel, s'han instal·lat dos equips fixos per netejar l'aigua. Els anomenats Skimmers recullen els residus que s'acumulen a la superfície i que es fan flotar fins a on es troben gràcies a una barrera de bombolles que ha col·locat la Marina Port Tarraco