Així va ser l'atac a mercants anglesos durant la Guerra Civil

Tarragona té l’oportunitat, durant aquest mes d’abril, de reviure un dels episodis de major ressò internacional que es va produir a la ciutat durant la Guerra Civil. Una exposició recorda l’atac d’avions italians al Port de Tarragona on van bombardejar, l’any 1938, dos mercants anglesos que abastien d’aliments la República. La mostra exposa part del treball de documentació realitzat durant els últims tres anys per Txell Navarrete i l’historiador Òscar Martín i que ara han compilat en un llibre que repassa aquest episodi. La nacionalitat britànica de set dels morts en l’atac va internacionalitzar un fet que la República va aprofitar per denunciar la participació de l’Alemanya nazi i Itàlia en la Guerra Civil Espanyola.

Precisament, la localització de les imatges en moviment del funeral de les víctimes de l’atac a Tarragona, captades per l’aparell de propaganda del bàndol república, va ser el punt de partida de l’interès dels autors del llibre per endinsar-se en aquest episodi. En el seu treball contrasten documents gràfics i premsa de l’època.

Els atacs als vaixell anglesos Thorpeness i Stanwell es van produir els mesos de gener i març de 1938. La presentació del llibre i l’exposició, que es pot visitar fins al 28 d’abril al Refugi 1 del Moll de Costa,  s’emmarquen dins el programa de Memòria Democràtica de Tarragona.