×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 353

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 350

El Camp de Tarragona recupera en 3 anys els nivells econòmics

 

El Camp de Tarragona ha recuperat en 3 anys el que havia perdut en els primers 5 anys de la crisi econòmica. És una de les principals conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya que avui s'ha presentat a la Cambra de Comerç de Tarragona. Dades esperançadores que certifiquen la sortida de la crisi econòmica arreu de Catalunya, on el producte interior brut es va situar l'any passat a nivells del 2007, just abans de l'inici de la crisi. Catalunya creix més que el conjunt de l'Estat espanyol i dobla el crexement de la zona euro.

La Memòria Econòmica de Catalunya de l'any 2016, elaborada per les Cambres de Comerç Catalanes, certifica l'evolució econòmica positiva a les quatre demarcacions, en els últims 3 anys, situant-se el 2016 en molts aspectes a nivells del 2007, és a dir, d'abans de l'inici de la crisi. En aquest sentit el Camp de Tarragona marca aquesta recuperació gràcies al sector serveis, on s'han creat 3 de cada 4 nous llocs de treball i amb rècords de turistes l'any passat, arribant als 2 milions i mig. També per una estabilització del nombre d'empreses i un creixement continuat del sector industrial des del 2014

El creixement econòmic el 2016 al Camp de Tarragona va ser del 3,4%. A les comarques de Tarragona, l'ocupació arribarà a xifres precrisi l'any 2019. De moment es troba en nivells del 2009. Ara l’atur registrat baixa per quart any, ja que 3 de 4 nous llocs de treball s’han creat al sector serveis. Per sectors: la indústria ha creix des del 2014, en canvi la construcció segueix a la baixa. Al Camp de Tarragona, s'han començat a construir 500 habitatges nous el 2016 - el 2006 eren 25mil. És la ràtio de nova construcció més baixa de tot Catalunya.

Pel que fa al turisme, el sector turístic torna a dades d'abans de la crisi amb rècord de turistes, 2 milions i mig a la Costa Daurada el 2016. En canvi, l'exportació, cau un 1%, sobretot del sector químic, un 8,8% i del petroli, un 4,3%. Però el 2017 les xifres canviaran radicalment. En el que portem d'any l'exportació està creixent un 20,6%. 

En aquest panorama, la Cambra de Comerç fixa com a objectiu proper la incorporació de la indústria del territori al model 4.0 de processos basats en la tecnologia i l'ús de dispositius comunicats entre sí, el que s'anomena la 4a revolució industrial. Només el 2,3% de les empreses catalanes es troben en fase avançada d'aquest model. La majoria, més d'un 80%, no han iniciar el procés d'adaptació 4.0. El sector industrial requereix de una major expansió de les tecnologies TIC, de les polítiques públiques favorables, la consolidació d'un ecosistema favorable i la disposició de major talent.