Les dones trabucaires es reivindiquen a Vila-seca

Tot i que aquesta imatge, la de dones formant part de les colles de trabucaires del país, ja es va donar des de la recuperació d'aquests grups a inicis dels anys 80, el seu nombre no ha parat d'augmentar en els darrers anys, fins a arribar a les 160 que hi participen en l'actualitat.

Una vuitantena d'aquestes dones es va donar cita diumenge a Vila-seca en la catorzena edició de la Trobada de Dones Trabucaires de Catalunya. Un esdeveniment que se celebra cada mes de maig coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

Al llarg dels anys, les dones que prenen part d'aquest element de la cultura popular s'han anat introduint en totes les colles, tot i les reticències d'algunes durant els primers anys. Per tot això, creuen que són un exemple per altres tradicions.

Una edició, la d'aquest 2023, que s'ha organitzat a Vila-seca en el marc dels actes del quinzè aniversari dels trabucaires del municipi. Des de l'entitat destaquen l'evolució de la participació femenina des que el 1984 la primera dona va entrar a formar part del món trabucaire.

40 ANYS DE TRABUCAIRES

La Trobada ha estat el primer gran esdeveniment del calendari trabucaire d'aquest 2023, que enguany està marcat per la celebració del 40è aniversari de la Coordinadora que agrupa les diferents colles.