"La direcció és la bona, però la implantació és desesperadament lenta"

Després de l'explosió del 14 de gener del 2020 a IQOXE, que va provocar tres víctimes mortals, des de les administracions i la societat civil es va coincidir en què l'accident marcava un canvi de paradigma en matèria de seguretat i de relació amb la indústria química. Dos anys després, un dels alcaldes més crítics, el de Vila-seca, valora els passos endavant, però es queixa que s'estan produint a una velocitat molt lenta.

Atribueix el retard a diversos factors, com la pandèmia que va irrompre gairebé de forma consecutiva a l'accident. També considera que els canvis de govern i de titulars al capdavant d'institucions i departaments hi ha jugat en contra. Mentrestant, el que es valora positivament és la redacció del nou PLASEQTA i el retorn de la gestió al territori.

A més dels nous protocols, aquest gener s'han activat els sensors de components tòxics al voltant dels dos polígons petroquímics. Queda pendent el sistema d'avisos a la ciutadania mitjançant missatges als mòbils i l'alcalde de Vila-seca afegeix que encara s'han de concretar qüestions de coordinació i definir fins a on arriba el paper de cada institució. 

D'altra banda, què opina Pere Segura al voltant de les darreres inversions d'IQOXE? Doncs afirma que han fet el que tocava i que potser abans no feien. 

Aquest divendres, quan es compliran dos anys de l'explosió, hi tornarà a haver noves concentracions a Tarragona.