Un repàs a la història recent del Cós de Sant Antoni

De la supensió de l'any passat, a la pluja o el sol d'anteriors edicions. El Parc de la Torre d'en Dolça de Vila-seca brillarà diumenge i en directe a TAC12 (12.30 hores) amb les millors curses de cavalls de Catalunya.

La Torre d'en Dolça ve acompanyada sempre de fred i de públic perquè el Cós forma part de l'essència esportiva de Vila-seca. Ara bé, darrerament les excepcions són la regla predominant, no només per l'absència d'aficionats d'enguany. 

El 2020, la pluja va endarrerir la celebració de la cursa després d'hores d'estudi per part d'organització i participants. Van fer tot el possible per salvar-la però, finalment, l'aigua acumulada va deixar impracticable el circuit. La idea inicial va ser la d'ajornar les curses fins a la primavera o a l'estiu amb la intenció de trobar d'un forat idoni en el calendari del turf a Espanya. Definitivament, la crisi sanitària va anul·lar la cita fins aquest any.

Peça Cós Sant Antoni llistat participants 2021 matrícules

Això significa que l'última edició "normal" va ser la del 2019 i entre moltes cometes perquè aquell cop la pluja va ser excessivament protagonista. El mal temps va reduir l'assistència de públic que, en qualsevol cas, és prou fidel al Cós de Sant Antoni. Efraín Arguinzones va emportar-se gairebé tots els honors amb la victòria en dues de les tres proves, la primera i la segona, muntant Debira i Garmar.

Un any abans, el 2018, i ara per fi sense núvols, 8.000 persones van aplegar-se al voltant de la corda d'un parc que és la seu de les curses des de l'any 2002.  Intaglio, un dels millors cavalls de l'època, va guanyar sense despentinar-se el Gran Premi Ajuntament de Vila-seca. Els altres dos vencedors van ser Cinnamon Crescent i He's a Dream.

La història del Cós de Sant Antoni es remunta més enllà d'un segle malgrat que el caràcter professional és relativament recent. Diuen que, al seu dia, va sorgir de la rivalitat entre dos comerciants francesos que van voler comprovar quin dels seus dos cavalls era el millor.

La ubicació de les curses ha estat diversa, a molts punts de Vila-seca ara completament urbanitzats. El darrer d'ells, l'entorn del Castell del Comte Sicart. El present i el futur del Cós de Sant Antoni, però, passa només per aquí, un Parc de la Torre d'en Dolça que és l'esperança permanent del turf català a la recerca de noves competicions