El seguici festiu, protagonista de la Festa Major de Sant Joan a Valls

Vuit elements de bestiari, nans, gegants I gegantons, les colles castelleres i set balls formen el seguici festiu de Valls. Un seguici cerimonial que centra la vessant tradicional de la Festa Major de Sant Joan a la capital de l'Alt Camp, de la qual n'és protagonista especialment en dos dels moments emotius del ritual festiu. El primer d'ells arriba durant la revetlla de Sant Joan. 

A banda dels foguerons encesos amb la flama del Canigó que reparteix el foc de Sant Joan pels barris de la ciutat, l'epicentre de la festa es concentra a l'església de Sant Joan i la plaça del Blat. És la Nit de Completes, on el seguici festiu acompanya amb els seus balls el cant de Completes en honor al patró de la ciutat.

Un instant de significat especial, a banda de les balladetes nocturnes i la sortida de completes amb el ball conjunt de tots els elements festius, és el ball de l'Àliga dins l'arxiprestal de Sant Joan, una iniciativa incorporada els últims anys.

L'altre punt de trobada de tot el seguici arriba amb el Tomb del Poble, on ja s'ha incorporat de ple dret el Basilisc, l'element introduït el curs passat per la Colla Pessigolla i que enguany ja s'ha afegit a tots els rituals en què participa el seguici festiu.

Aquesta no ha estat l'única novetat d'un Tomb del Poble que enguany s'ha tancat amb l'escenificació de l'entrada de l'Àliga dins l'Ajuntament com a final festiu i que des de l'any passat arriba fins a l'església de Sant Joan on l'espera la relíquia de Sant a la porta del temple.

Entre els elements que ballen durant el Tomb del Poble, poques novetats. La més vistosa potser, els nous vestits d'un ball de Vells que els va presentar amb una desfilada. Un ball de Vells que enguany ha escenificat el relleu a l'alcaldia vallenca. 

Es va poder comprovar abans del dia gran de la Festa major, en una jornada dedicada especialment a l'escenificació dels balls parlats (diables, gitanes i pastorets) i en què també va tenir protagonisme la Moixiganga de Valls, que des de fa un parell d'edicions s'encarrega d'obrir i enramar una capelleta votiva ubicada al carrer dedicada al patró de Valls per encetar la festa.