Valls enceta la seva Festa Major

Valls està ja de festa major. La sortida de l’Àliga al balcó així ho indica. És el moment més emotiu d’una jornada inicial de la festa primordialment pensada per viure en família i que inclou una gran petada de globus i la tronada inaugural. El primer dia de festa també té caràcter institucional, amb el nomenament del Santjoaner.

El moment àlgid del ritual de l’inici del periple festiu de Sant Joan a Valls arriba quan l’Àliga de la Ciutat, acompanyant la música de l’Anunci de Carles Prat interpretada per la cobla de ministrers Bufalodre apareix per primer cop a un dels balcons de l’Ajuntament des d’on presidirà els sis dies de festa a la capital de l’Alt Camp. Un ritual relativament nou però que s’arrecera en la memòria històrica de la festa vallenca.

Abans, més detalls rituals a l’acte institucional de l’inici festiu, a la sala de plens de l’Ajuntament, amb Dolors Farré estrenant-se com a alcaldessa en unes festes locals. Allí, des de fa uns anys s’ha recuperat la tradició d’entregar les sabates per ballar als portadors de l’Àliga de Valls i també s’ha instaurat un reconeixement a la trajectòria festiva, nominant un santjoaner d’honor, que enguany ha volgut homenatjar l’espardenya, fixant-se en l’obrador històric a Valls de Calçats Alentorn.

Mentrestant al carrer el protagonisme de l’inici festiu de Sant Joan a Valls recau en els més petits, que mentre esperen el tret inicial de la festa a la plaça del Blat entreguen el xumet a l’Ós de Valls i acaben entregant-se, després d’uns minuts d’animació a una petada de globus general que ja s’ha convertit en un element ritual més d’un inici festiu adreçat a un públic familiar.

El ritual festiu finalitza al Pati, on arriben en comitiva les autoritats i el santjoaner portant la bandera de la ciutat per encendre la tronada inaugural que adverteix a tota la localitat que la festa ha començat. També la festa major popular alternativa, que impulsa la Turba, i que convida a tastar el primer boladís, la beguda de les festes, de Sant Joan.