Les converses per establir pactes de govern a Valls s'iniciaran aquesta setmana

A Valls, els diferents partits iniciaran aquesta setmana les converses per establir pactes de govern. Junts per Valls, la força guanyadora, pot escollir entre Esquerra-Compromís per Valls però també la CUP, a qui ha obert la porta. Traça la línia vermella amb el PSC. D’altra banda, només un pacte a tres bandes entre socialistes, republicans i la CUP, improbable per la distància que separa aquestes formacions envers els presos polítics, podria apartar de l’alcaldia a Dolors Farré.

Passada la ressaca de la nit electoral les executives dels diferents partits, a Valls, han pogut digerir ja els resultats i fixar les seves expectatives de govern, que necessitaran de complicitats i pactes per garantir un govern estable. En aquesta tessitura, Junts per Valls, amb vuit regidors és la força cridada a liderar l’Ajuntament, i té on escollir. De fet, Dolors Farré preveu reunir-se amb representants dels diferents partits per teixir complicitats. La única línia vermella per segellar un pacte l’ha traçat amb els socialistes. Aposta doncs, per un pacte sobiranista on hi podrien entrar els seus actuals socis de govern, Esquerra, però també la CUP, que amb els tres regidors que ha mantingut al consistori, també podria sumar amb la marca liderada ara per Dolors Farré.

CUP i Esquerra-compromís per Valls doncs, esperaran la trucada de Farré. Igual que la candidata de Junts per Valls, ambdues formacions asseguren que qualsevol negociació s’hauria de vertebrar partint de les coincidències dels programes electorals i projectes de ciutat de cadascun. Esquerra, tot i l’augment de votants s’ha quedat com a segona força amb cinc regidors, lluny de les expectatives inicials dels republicans que aspiraven a batallar-li l’hegemonia als post convergents. Tot i això, Cartanyà encara tindria una opció hipotètica d’aspirar a l’alcaldia amb un triple acord amb CUP i PSC. Complicat perquè ara el procés sobiranista separa ampliament aquestes dues formacions i també, com reconeix el mateix Cartanyà, fa difícil que Esquerra pugui teixir complicitats amb els socialistes vallencs.

Les matemàtiques electorals i el dibuix que han deixat els números, tot i que l’augment de participació ha beneficiat els partits constitucionalistes, amb la irrupció de Ciutadans al consistori i l’augment en un regidor dels socialistes, ara amb quatre, el PSC d’Ibarra, sembla que s’haurà de mirar com a espectador l’elecció de l’alcalde de Valls.