Quim Nin i Francesc Fàbregas, processats per l'1 d'octubre

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ja ha acabat la instrucció per la investigació del referèndum de l'1 d'octubre i processa una trentena de persones. Entre elles, l'administrador del Vallenc, Francesc Fàbregas i l'exsecretari general de Presidència Quim Nin. Se'ls acusa de malversació de fons públics, desobediència i prevaricació. Ells dos, juntament amb 15 processats més, hauran de pagar també una fiança conjunta que puja a gairebé 6 milions d'euros.

L’administrador de El Vallenc, Francesc Fàbregas, i l’exsecretari general de Presidència de la Generalitat, Quim Nin, estan entre la trentena de persones que seran processades per diversos delictes per la preparació del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.
Concretament, el jutjat d’instrucció número 13, que és qui està investigant una part d’aquesta macrocausa, processarà l’administrador de El Vallenc pels delictes de malversació de fons públics i desobediència. Per la malversació de fons públics les penes van de 2 a 6 anys de presó, que pot augmentar fins a 20 en el casos més greus. En el cas de la desobediència les penes són d’entre 3 i 12 mesos i inhabilitació de 6 mesos a 2 anys.

Segons l’auto de processament, Fàbregas va encarregar a l’empresa Indugraf Offset imprimir 7.000 exemplars d’actes que havien d’incloure les llistes numerades de votants del referèndum i que portaven la inscripció ‘Referèndum d’autodeterminació de Catalunya 2017’. Recordem que el 9 de setembre del 2017, pocs dies abans del referèndum, la guàrdia civil va registrar la seu del setmanari El Vallenc per buscar material vinculat amb el procés.

Pel que fa a Quim Nin, igual que a Francesc Fàbregas, se’l processa pels delictes de malversació de fons públics i desobediència, però també s’hi inclou el de prevaricació. Per aquest darrer delicte hi ha penes d’inhabilitació per tenir un càrrec públic d’entre 9 i 15 anys. Segons l’auto del jutjat, Nin, secretari general de Presidència, va autoritzar l’adquisició de diferents dominis d’internet pel referèndum i tenia coneixement pel seu càrrec dels processos d’adjudicació i adquisició de material, propaganda i publicitat de l’1-O.

També es va trobar una nota del seu departament en què es sol·licitava a Unipost material electoral pel referèndum i que ascendia gairebé a un milió d’euros. Per Fàbregas, Nin i les altres 15 persones processades per malversació, la magistrada imposa una fiança conjunta de gairebé 6 milions d’euros.

En conjunt, l’auto de processament investigarà una trentena de persones per malversació, desobediència, falsedat, revelació de secret i prevaricació. En cap moment, però, no es parla de rebel·lió ni sedició.