Marta Galimany, 'top ten' de la història de l'atletisme estatal

2:30:14. És la desena millor marca maratoniana de la història de l'atletisme a Espanya i la segona de Catalunya, i és obra de la de Valls, Marta Galimany. En companyia d'una llebre de luxe, Roger Roca, la va signar a Rotterdam per pràcticament garantir la seva presència al Mundial de Doha d'aquesta tardor. Acaba d'aterrar d'Holanda i hem parlat amb ella.

És la medalla de 'finisher', la que rep qualsevol esportista capaç de completar la distància de 42,195 quilòmetres. Però ella no només va travessar la meta, sinó que va esmicolar el registre personal en més de quatre minuts.

Només ha experimentat el sabor de la marató en tres ocasions, les dues anteriors a Berlín, i posseeix, de moment, un dels bitllets estatals per a Qatar. Les tres millors marques amb mínima internacional per sota de les 2 hores i 31 minuts competiran al Mundial. Galimany va aconseguir als Països Baixos una mitjana quilomètrica de 3 minuts i 34 segons.

Al juny va emportar-se la plata de la Mitja Marató de Tarragona 2018 i al setembre va anunciar-nos que desitja ser maratoniana olímpica. La també bronze per equips al campionat europeu de la distància reina de l'atletisme sembla no conèixer els seus límits.

Possiblement amb Galimany a la línia de sortida, serà el 27 de setembre quan Doha acollirà la marató mundialista des de les 12 de la nit per evitar les elevades temperatures del Qatar.