El túnel del Coll de Lilla es foradarà sense tuneladora

Han començat les obres. La delegada del Govern espanyol a Catalunya ha fet una visita excepcional a la boca sud del túnel, a Valls pocs dies abans de la dissolució de Les Corts i la restricció d'aquest tipus d'actes. El forat començarà a fer-se en 2 mesos i sense tuneladora.

Visita llampec i insòlita de la delegada del Govern espanyol a Catalunya a les obres de l’A27, acompanyada dels subdelegats a Tarragona i a Lleida. El calendari preelectoral ha volgut que aquest 28 de febrer coincidís amb l'inici oficial de les obres del túnel del Coll de Lilla. Sembla impossible, deia Teresa Cunillera als mitjans, però les màquines que veuen, aclaria, són de veritat.

Les obres han començat amb l'excavació a la boca del túnel on, abans de foradar, s'instal·larà durant els propers 2 mesos una pantalla de pilars de formigó per fer front al desplaçament de les pissarres. Aquesta serà la principal dificultat geològica al terme de Valls. Després començarà la perforació, que no es farà amb tuneladora sinó amb excavadores per tal d'adaptar l'actuació a les dificultats del terreny i la diversitat geològica: pissarres, conglomerats, calisses i anidrites.

L'altra dificultat es trobarà prop de la boca del túnel pel terme de Montblanc, on es concentren les argiles amb guixos expansius, per les quals s'instal·laran uns anells circulars, en forma de contravolta de formigó armat, que aguanti les pressions geològiques, com ja va passar al túnel de l'alta velocitat a l'estret de la Riba.


En total es construiran 1.500 metres de túnel de dos tubs, un per cada carril. La perforació durarà un any i mig, però no hi ha termini per les obres posteriors de revestiment i instal·lacions. Les obres tenen un pressupost de 115 milions d'euros, 35 més del previst, precisament per superar aquesta diversitat geològica. La no tramitació del pressupost del 2019 poc hi afecta, i segons assegura la delegada, la convocatòria d'eleccions no paralitzarà les obres.


La perforació del túnel del coll de Lilla es farà en paral·lel a la construcció dels viaductes de Fontscaldes. Aquest, el més proper al túnel, fa anys que té els pilars construïts. S'hi posaran aquestes travesses prefabricades per poder-hi fer la calçada. L'altre, de 180 metres i més de 20 metres d'alçada, s'està construint sobre el terreny, ja que entre pilar i pilar hi ha 50 metres de distància. No existeixen bigues d'aquesta grandària. Pel que fa a la sortida a Montblanc, no hi veurem finalment cap viaducte com aquest. A causa de les argiles expansives la calçada s'habilitarà sobre un caixó de formigó en lloc d'un viaducte.