Josafat, de Passabarret, premiat pels Zirkòlika

La fusió del llenguatge circense amb el literari que proposa la companyia Passabarret en el seu últim espectacle, en què recrea el clàssic modernista de Prudenci Bertrana, Josafat, ha cridat l’atenció de la crítica. La proposta ha captivat el jurat del premi BBVA Zirkòlika de Circ, que concedeix la Fundació de les antigues caixes catalanes en el marc de la Nit de Circ, el principal punt de trobada dels professionals d’aquesta disciplina artística. Un premi de pes no només per la projecció que pot donar a un espectacle que té encara no un any de vida, sinó també per la seva vàlua, 20.000 euros per realitzar quatre actuacions durant el proper any.

El Josafat de Passabarret s’emmiralla en el mateix desig irrefrenable de crear de Prudenci Bertrana. Aquesta adaptació de circ per sala pretén mantenir el rerefons original de les històries que relacionen als dos personatges protagonistes de l’obra. Un campaner solitari, habituat a l’alçada, que tan aviat juga amb una perxa de sis metres com amb el perill dels ganivets; és seduït per una noia jove amb un llenguatge acrobàtic; una relació passional amb un final fatal encarnat per un quadrant rus… Les tècniques de circ encarnen la passió desmesurada i la realitat dels personatges a través d’un llenguatge escènic que beu de la tradició circense. Sense diàleg. Només música i circ.

Passabarret suma ja més de vint anys d’història, amb gairebé una vintena d’espectacles. Els últims, creats en el marc del seu centre de creació i producció d’espectacles de circ la Circoteca, una iniciativa empresarial engegada l’any 2012 que el 2015 ja va ser premiada també als premis Zirkòlika com a millor iniciativa per a la projecció del circ a Catalunya.