Els regants de Valls, pendents de les negociacions entre Estat i Generalitat

La comunitat de regants de Valls confia que la descongelació de les relacions entre l’Estat i la Generalitat serveixi també per desencallar l’execució del projecte del nou sistema de reg de la zona d’hortes de Valls. Unes obres aturades a mitges per l’Estat ja fa més de tres anys i que la Generalitat ha volgut completar assumint-ne el cost. Iniciativa però, que sempre a topat amb la negativa de Madrid. La sensació és que això pot canviar després de vacances.

El projecte inicial, valorat en uns nou milions d’euros, es va gestar l’any 2005 arran d’un acord a tres bandes entre regants, Generalitat i l’administració estatal. No va ser però fins l’any 2012 que es van iniciar els treballs per modernitzar el sistema de reg de les 360 hectàrees de zona d’horetes de Valls, canviant el tradicional sistema de reg per gravetat per un de pressió. L’empresa estatal Seiasa va completar l’any 2014 la primera fase d’aquest projecte, canalitzant 180 hectàrees de terreny i construint una bassa de captació de 8.500 metres cúbics. Queden encara per construir la meitat de canalitzacions, una segona bassa pulmó i el sistema de radio-control de la instal·lació. Davant la passivitat de l’Estat, dos consellers d’Agricultura, Ciuraneta l’any 2015, i Meritxell Serret el 2017, van constatar la voluntat de la Generalitat d’assumir i completar el projecte, però l’administració central no ho ha permès.

Els més de 400 regants de Valls, amb l’inici de les obres, ja van formalitzar el pagament de la seva part, la meitat del cost de les obres en un finançament suportat en un 80% per la Generalitat, però només una part d’ells pot utilitzar el nou sistema de reg, encara en precari.