Les curses de sacs d'avellanes i el concurs d'arrossegament, atraccions del Firagost

Els productes de la terra, els productes del camp català han compartit cartell amb les puntaires, els concursos de beure porró, el d'arrossegament, o un dels més vistosos, el de portadors de saques. Són les imatges caracterítistiques del Firagost de Valls.

De forma assossegada i pacient, fent punta de coixí a la fresca relativa oferta per l’ombra de l’arbrat del Passeig dels Caputxins, les prop de 300 puntaires provinents d’arreu de Catalunya que des de fa quinze edicions es troben per Firagost, obre el capítol d’activitats que acompanyen l’espai expositiu de la fira del camp català a Valls. Una fira que mostra els productes d’una indústria, l’agroalimentària, que la Generalitat cataloga com la més important del país, com va recordar el conseller de polítiques digitals en el marc de l’acte inaugural.

Conseller i alcalde van aprofitar l’acte inaugural per recordar els presos polítics i exiliats i afegir-se al to reivindicatiu d’un acte en què els pagesos van reclamar mesures per evitar robatoris i incendis al camp.

La comitiva institucional també va ser l’encarregada de fer entrega del guardó, un porró de vidre del mestre artesà Paco Ramos de Vimbodí, al porronaire d’honor. Un trofeu que s’atorga a restauradors que aposten per utilitzar el porró a la taula, i que enguany s’ha atorgat a títol pòstum, al cuiner Àngel Solé.

A banda del concurs de beure a porró, el Pati va acollir un any més la mostra de cerveses artesanes amb mitja dotzena de productors en un dels punt si moments de major afluència de la fira abans que a la nit, els concursos d’arrossegament i la cursa de portadors de saques d’avellanes, concursos inspirats en els treballs del camp. prenguessin protagonisme. En el primer, els cavalls de tir exhibeixen la seva força carregant sacs de sorra sobre un trineu. Per la seva banda, a la cursa de portadors de saques d’avellanes, els organitzadors van escurçar l’itinerari. Les noies, van realitzar mitja volta al passeig de l’Estació amb 28 quilos d’avellanes a l’esquena, mentre la quinzena de participants masculins van fer una volta sencera amb sacs de 58 quilos.