Calçots de qualitat per a un any que vol recuperar la normalitat productiva

Els primers calçots de la temporada ja estan al camp. La Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls dona ja per oberta una nova temporada en què el repte es torna a fixar a incrementar-ne la producció. Una pretensió que arriba després que el curs passat els productors de les comarques d’influència de la IGP quedessin un xic per sota dels 18 milions d’unitats comercialitzades que s’havien fixat com a repte.

A priori, enguany la sequera i les altes temperatures no ajuden. De fet, ja fa anys que els pagesos combaten un canvi climàtic que ha obligat a canviar rutines. En el cas del calçot, se n’ha retardat la plantació.

A L'ESPERA DEL FRED

L’absència de fred podria considerar-se un problema per a la bona maduració de la ceba. Tot i això, els pagesos asseguren que prenen les mesures necessàries per garantir les propietats d'un producte que, diuen, enguany tindrà una qualitat òptima perquè no hi haurà tanta humitat.

El moment òptim pel consum del calçot arribarà al gener, quan se n’inicia la temporada més tradicional. Des de fa uns anys, però, la temporada de calçotades als restaurants ja s’inicia al mes de novembre, quan els productors recullen i distribueixen ja els primers calçots de la temporada.