La festa de la Candela a Valls recupera l'austeritat

Fa un any, però queda ja lluny. La fastuositat de les últimes Festes Decennals és ja només un record gravat en la memòria que ha quedat enrere. La celebració del dia de la patrona de Valls, la Mare de Déu de la Candela, ha recuperat el ritual auster que el caracteritza. Els vallencs, això sí, han omplert l’església de Sant Joan per beneir la seva Candela.

Un ritual simbòlic que es repeteix anualment, i que precedeix l’ofici en honor a la patrona. Abans del mateix, els vallencs també surten en processó pels carrers del centre històric. Aquest cop, però, ho fan sense treure la imatge de la Mare de Déu al carrer i sense la majestuositat de la processó de les Decennals.

L’església de Sant Joan és el punt neuràlgic de la celebració. Abans dels actes litúrgics hi ha actuat la Moixiganga de Valls. Des de l’any 2008, representa els seus quadres plàstics a l’interior del temple coincidint amb la festivitat de la Candela.

El caràcter religiós de la iconografia que representen converteixen la Moixiganga, per protocol, en un dels pocs elements del seguici festiu que pot actuar dins l’església. L’actuació completa consta d’onze quadres plàstics en què els balladors interpreten diferents moments de la passió de Jesucrist. En el cas de la de Valls, les imatges que conformen els balladors s’inspiren en imatges esculpides al retaule de l’altar major de Sant Joan.

Més enllà dels actes religiosos, la celebració de la Candela tindrà també una cita amb el món casteller dissabte. Al Centre Cultural i a les nou del vespre s’hi celebrarà la gala de la Nit de Castells, que es podrà seguir en directe per TAC12.