125 anys del campanar de Valls

El 20 d’octubre de 1897 es va inaugurar oficialment el campanar de Sant Joan de Valls. Es van necessitar poc més de dos anys i vuit mesos per donar per acabada la seva construcció. Un projecte que es va poder fer realitat gràcies al donatiu dels Martí Bonifàs, una família vallenca que va aportar prop de 125.000 pessetes per executar el projecte dissenyat per l'arquitecte barceloní Francesc Villar.

És, actualment, el més alt de totes les parròquies catalanes, amb 74 metres d'alçada. Unes dimensions superiors a les previstes als plànols, ja que la construcció final té 8 metres més d'alt, amb l'objectiu de superar el campanar de Reus.

El 125è aniversari d'aquesta icona vallenca es commemorarà amb una exposició monogràfica amb fotografies, documents i altres arxius històrics que repassen la vida d'aquest campanar d'estructura metàl·lica. També s'editarà un llibre amb aquesta construcció com a protagonista.

Una construcció que ja s'havia volgut erigir en diverses ocasions des del segle XVI, però que no va ser fins tres segles més tard quan es va posar la primera pedra. Un fet que, finalment, es va viure el 2 de febrer del 1895. 125 anys més tard, el de Sant Joan no és només un campanar. És un dels motius per mirar al cel quan es trepitja la ciutat. És el far des d'on ressonen les campanes i, per als seus veïns "és aquella sensació que, quan el veus, saps que ets a casa".