La Vella Quaresma pren el relleu al Rei Carnestoltes

A Valls el pas del Carnaval a la Quaresma s'escenifica en un ritual que inclou la lectura del testament del Rei Carnestoltes abans de  cremar el seu féretre, i l'entrada a plaça de la geganta de la Vella Quaresma, que dóna 49 voltes sobre sí mateixa per escenificar la durada del nou temps de sobrietat que s'enceta.

Acompanyat pels seus súbdits i les ploraneres que el planyen. El taüt del rei Carnestoltes arriba a la plaça del Blat. Allí, la cerimònia es centra a llegir el testament de sa majestat, que deixa un llegat de plomes i confeti pels carrers de Valls i reclama implicació de les entitats i consistori en una festa que a Valls, té un rerefons popular i satíric. És l’últim alè d’un regne de la disbauxa que es consumeix acte seguit mentre crema, a la pira habilitada a la plaça del Blat, el fèretre del rei Carnestoltes.

I mentre les brases del rei destronat encara fumegen, irromp acompanyada del so d’infinitat de timbals, la geganta de la Vella Quaresma. Amb ella arriba a la capital de l’Alt Camp un temps de recolliment i sobrietat. Set setmanes, fins la finalització de la celebració de la Setmana Santa. Temps que la geganta escenifica girant 49 vegades sobre sí mateixa en un ritual que ja fa trenta anys que es repeteix.Fins Divendres Sant la geganta de la Quaresma romandrà al vestíbul de l’Ajuntament i cada setmana perdrà una de les set arengades que li pengen del cistell. La retiraran cada divendres alumnes de diferents centres educatius de Valls.