La Universitat de Barcelona redimensiona i engrandeix el jaciment iber del Vilar

El subsol de l’espai que ocupaven les antigues naus dels Molls de l’Estació de Valls amaguen un tresor arqueològic d’especial rellevància. Treballs realitzats el passat mes de novembre i aquest mes maig per membres del grup de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona han permès dimensionar l’assentament iber que ja s’intuïa que es podia trobar en aquest espai.

Els vestigis d’una muralla defensiva de grans dimensions per l’època, juntament amb diverses bateries de cases han permès confirmar i  multiplicar la importància del jaciment. Els estudis mostren una ciutat gran, amb una superfície de 6 hectàrees que podria haver acollit a més de 5.000 habitants. Els vestigis de ceràmica i monedes trobats a la zona permeten datar la troballa en un moment concret de la història, l’any 218 abans de Crist. L'assentament podria haver estat destruït per les tropes d'Annibal.

CONVENI DE COL·LABORACIÓ

L’abast de la troballa convida a continuar estudiant l’espai. Per això, Universitat de Barcelona i ajuntament de Valls han signat un conveni de col·laboració pel qual els grups de recerca de la universitat podran seguir estudiant l’espai finançats amb fons de la Generalitat. Es tracta d’uns terrenys privats, per la qual cosa, el consistori treballa amb el propietari els condicionants futurs de l’espai.

Els investigadors asseguren que la troballa té un alt valor científic. Fins el moment s’han rescatat 26 àmfores de l’època i diverses monedes púniques. Els arqueòlegs es fixen però sobretot en l’estructura de la ciutat i especialment de la seva muralla, de vuit metres d’amplada, que permetrien dibuixar i entendre millor el sistema d’organització social de l’època.