Menys calçots que els darrers anys

Amb l'arribada dels mesos més freds de l'any arriba també a l'Alt Camp la temporada de calçotades. Enguany, en l'àmbit de la restauració, ho fa amb perspectives incertes per la pandèmia, i també amb un volum de producció més tímid que les últimes campanyes.

Al punt d'origen de la calçotada, a Valls, el tret de sortida de la temporada es donarà dissabte amb la tradicional arrencada del primer calçot i la presència del cuiner Nando Jubany.

Als camps de conreu de la comarca de l'Alt Camp i de l'àrea d'influència de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls els calçots primerencs comencen a treure el cap. Els pagesos ja n'arrenquen els primers per abastir els restaurants de la zona que tot just aquestes setmanes iniciaran una temporada de calçotades que es presenta incerta per tota la indústria que en viu.

De fet, els mateixos productors de la IGP preveuen una caiguda de la producció d'un 25% respecte a les últimes temporades partint de la idea que s'ha plantat menys ceba per la por generada per la incertesa de la inversió a causa de la pandèmia.

CALÇOT 26 NOVEMBRE

A la menor producció de producte s'hi hauran d'afegir també les restriccions que s'albiren per combatre el contagi de la Covid-19 i què, de moment, castiga la mobilitat i les reunions àmplies, dos factors que no ajuden a la indústria del turisme gastronòmic del calçot, que els últims anys també s'ha reinventat a la capital de l'Alt Camp més enllà de la tradicional autèntica calçotada.

Per facilitar la difusió de la gastronomia del calçot al seu punt d'origen, l'inici de la campanya s'escenifica des de fa uns cinc anys amb la tradicional arrencada simbòlica del primer calçot de la temporada. Enguany, la realitzarà dissabte el cuiner Nando Jubany, que rebrà el títol honorífic d'Amic de l'Autèntica Calçotada i realitzarà, sense públic però retransmès en directe per les xarxes, un show cooking acompanyat de dos cuiners vallencs.