El teixit social i cultural de Valls rep amb resignació l'ajornament de les Decennals

Tristor i resignació. Són els adjectius que millor qualifiquen l’estat d’ànim del teixit associatiu i cultural de Valls després de l’anunci oficial de l’ajornament de les festes decennals de febre de 2021. Majoritàriament s’entén la decisió de la taula de coordinació de les Festes i s’aprova l’ajornament tot i les il·lussions dipositades en les mateixes.

Dues de les entitats vallenques amb major presència a les Festes Decennals, també presents a la taula de coordinació de la celebració, són les colles castelleres, protagonistes d’alguns dels moments més simbòlics de les Decennals i impulsores d’una multitudinària i ja tradicional trobada de colles castelleres que com tota la resta de les festes haurà d’esperar. La responsabilitat justifica l’ajornament de tots els actes. Així doncs, toca resignar-se.

En el mateix sentit s’ha expressat la Unió Anelles de la Flama, una de les entitats més participatives a nivell d’actes tradicionals i populars. Veu encertada la decisió, entre altres raons perquè la Covid ja ha alterat els mesos de preparació previs de les festes. També les escoles han vist alterat el seu funcionament durant aquesta primavera a causa de la pandèmia. En aquest cas la celebració de les festes es prepara durant tot el curs anterior, fet que enguany ha estat impossible. 

L’ajornament també tindrà efectes sobre l’economia i el comerç local, que esperava beneficiar-se del volum de visitants que atrauen les Decennals. En aquest sentit la Cambra de Comerç, tot i entendre la decisió, critica que no s’hagi tingut en compte l’impacte econòmic que representa l’ajornament. De fet, aquesta mateixa setmana s’havia de celebrar la Firagost. És un dels grans esdeveniments de ciutat que enguany han caigut del calendari de festes. De cara la tardor pot perillar també Santa Úrsula i, més endavant, s’haurà de veure que passa amb les fires nadalenques. Tot plegat, aparadors de ciutat que enguany possiblement passaran de llarg.