Arriben els primers 33 tubs de l'orgue de Valls

Els primers 33 tubs que han de bastir el futur orgue de Valls ja han arribat a la capital de l'Alt Camp. El mes de setembre s'iniciarà la construcció de l'instrument a l'interior de l'església de sant Joan. Fins llavors, els tubs s'emmagatzemaran a l'interior del temple. Encara s'esperen un parell de camions més. si tot va bé, la comissió impulsora de la recuperació de l'orgue de Valls espera estrenar l'instrument el 20 de desembre.

El tràiler d’onze metres de longitud maniobra a la plaça del Blat on descarregarà la mercaderia especial que tragina. Són els primers tubs del futur orgue de Valls, que s’instal·larà a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan. Després de mesos de feina al taller que el mestre Gerhard Grenzig té al Papiol, ara han arribat a Valls els primers 33 tubs que formaran la façana de l'instrument. L'alçada excepcional de l'orgue no ha permès construir-lo completament primer al taller per comprovar la seva sonoritat i posteriorment traslladar-lo a Valls. Les proves de so s’hauran de fer doncs, in-situ.

L'orgue sense moble més alt d'Europa

L’instrument, amb un cost superior als 600.000 euros, l’ha finançat en part l’Ajuntament i la Diputació de Tarragona, però sense la col·laboració ciutadana a través d’una campanya de mecenatge no hauria estat possible l’execució del projecte. Tot i l'impacte de la Covid-19, el procés de construcció manté els terminis previstos. Es començarà a construir el mes de setembre i s'inaugurarà el 20 de desembre.

L’orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa. Tindrà 1.300 tubs en disposició vertical que simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. L’orgue tindrà també una sonoritat singular i disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. Això farà de l’orgue un instrument únic.