Valls retira la foto del Rei del plenari

La foto del Rei ja no presideix el saló de plens de l’Ajuntament de Valls. L’alcalde ho justifica argumentant que Felip VI va abdicar dels catalans en el seu discurs després de l’1-O. També com a resposta a les càrregues policials en el marc del referèndum, l’Ajuntament de Valls reclama la dimissió del delegat del govern espanyol Enric Millo i la retirada dels efectius policials desplaçats a Catalunya de forma especial.

Ple extraordinari i urgent a Valls marcat pels adéus i les absències. Comiat del portaveu de la CUP Francesc Martinell, que deixa el seu lloc a Ester Huguet, i absència del regidor socialista Josep Batet, que després de la seva renuncia ja no s'ha presentat al ple i s'ha acomiadat del consistori per carta. Absències també icòniques, com la fotografia del Rei Felip VI, que ja no presideix la sala de plens.

L’argumentari del ple s'ha centrat gairebé de forma específica a l'entorn del referèndum de l'1 d'octubre. Ho ha fet a través de dues mocions que, tot i partir d'arrels comunes, condemnant l'actuació policial durant el referèndum, arribaven a demandes oposades. Tot i esforçar-se per condemnar la violència i reclamar diàleg, els socialistes s'han quedat sols defensant  la seva proposta, al temps que se'ls ha criticat el seu paper en el marc del conflicte institucional.

La batalla dialèctica entre CUP i PSC ha acabat amb els primers trencant relacions amb els socialistes. També Esquerra, PDeCAT i Iniciativa s'han mostrat crítics amb el posicionament, entenen tou i còmplice, del PSC, i han carregat amb força cap a les polítiques del PP. De fet, la moció que sí ha prosperat, presentada per aquests grups i la CUP, inclou una condemna contundent de les càrregues policials, demana la marxa dels cossos de seguretat enviats de forma especial a Catalunya, i reclama la dimissió del delegat Enric Millo..

Enmig dels constants retrets pels diferents posicionaments vers el referèndum de l'1-o i les seves conseqüències, el ple vallenc també ha servit per aprovar de forma unànime el suport a la candidatura de la sardana com a patrimoni immaterial de la Humanitat.