El torrenc Josep Bargalló, a l'espera de prendre possessió com a conseller d'Ensenyament

El nou Govern de la Generalitat, pendent de l'allargament de l'aplicació de l'article 155 que han pactat el president espanyol Mariano Rajoy amb els líders del PSOE i Ciutadans, i que té, entre d'altres, en espera el torrenc Josep Bargalló. Ha de ser el representant del Camp de Tarragona al nou Govern, com a conseller d'Ensenyament, un càrrec que coneix bé, i per qual aquest cap de setmana l'ha nomenat el nou president Quim Torra.

El seu nom sonava a la majoria de travesses i l’anunci oficial del president de la Generalitat ho va confirmar. Josep Bargalló, d’Esquerra Republicana i de Torredembarra, serà el nou conseller d’Ensenyament. El seu nomenament, igual que el de la resta de consellers, però, de moment no s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat, per l’aplicació de l’article 155. La previsió és que Bargalló i la resta de membres del govern prenguin possessió del càrrec aquesta mateixa setmana.

Als 59 anys, iniciarà la seva segona etapa al govern de la Generalitat. Va formar part del tripartit entre el PSC, ESC i Iniciativa entre el 2003 i el 2006. De fet, durant aquesta primera etapa ja va ser conseller d’Ensenyament. Després, va deixar aquesta cartera i va passar a ser conseller primer, amb Pasqual Maragall de president.

Des del 2006 i fins ara la seva carrera ha estat vinculada sobretot a l’àmbit de l’Ensenyament. Va dirigir l’Institut Ramon Llull i després va tornar a l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili. Llicenciat en Filologia Catalana, és un gran coneixedor de la cultura popular i del món casteller. Fins l’octubre passat va ser comissionat  de la Biennal de Castells de Tarragona, però va dimitir per la postura de l’alcalde de la ciutat sobre l’1 d’octubre i les càrregues policials .

Bargalló tornarà al govern de la Generalitat 12 anys després i ho farà al capdavant d’Ensenyament en un moment en què l’aplicació de l’article 155 i la defensa del model d’escola catalana marquen l’agenda política.