Gastronomia, literatura i artesania a la 12a Fira d'Indians

La 12a Fira d'Indians de Torredembarra s'inaugurava sota l'atenta mirada dels dos gegants indians del municipi. Una edició en què els carrers més cèntrics han esdevingut petits tallers d'artesans que treballen com es feia a principis del segle XIX, quan molts torrencs van marxar a fer les Amèriques. Un viatge en el temps que serveix per celebrar la història més recent de la Torre i, alhora, establir un debat sobre un episodi marcat per l'esclavatge. Per parlar-ne, s'ha projectat un documental sobre la Catalunya esclavista.

La fira és una cita gastronòmica que inclou tastos i maridatges, però també amb espai per a la cultura. Aquesta dotzena edició ha servit a molts lectors i lectores per descobrir més de mil curiositats sobre els indians catalans a través d'un llibre.

Més enllà dels llibres, pels carrers de Torredembarra s'hi han escoltat històries de dos segles enrere amb l'animador musical Pep Domènech. Un artista que, acompanyat de la seva pianola centenària, ha apropat el llegat indià als participants. Tot això en una edició de la Fira que ha servit per redistribuir les principals activitats.

Durant la celebració del certamen també s'ha dut a terme una demostració del funcionament del "trapiche", l'utensili que servia per extraure el suc de canya. Un element que, habitualment, s'acabava convertint en sucre.