Estudiants internacionals analitzen les dunes de La Paella

Una vintena d’estudiants holandesos han vingut fins a Torredembarra per estudiar, in situ, les dunes experimentals de la platja de la Paella, un projecte pioner al litoral català. Aquests joves provinents d’un centre educatiu de La Haia analitzen, entre d’altes qüestions, les plantes autòctones, la presència d'espècies invasores o l’impacte del vent en la distribució de la flora.

Per a Simon Brooks, responsable de l'International School of the Hague, aquesta és "una molt bona oportunitat per als nostres estudiants per recopilar dades any rere any. I, amb aquestes dades, poder explicar millor a la població la importància de tenir espais com aquest per preservar el medi ambient. Així que esperem anar veient, amb el pas del temps, com aquest espai va millorant."

El projecte contempla la recollida de dades, la seva anàlisi i una comparativa amb dunes d'altres punts del mapa. Una comparativa que rebrà el consistori torrenc, per poder emprendre accions concretes en el projecte.

Els seus resultats es creuaran amb els que aportin els altres dos grups que realitzaran una estada com aquesta. Al gener, una quarantena d’estudiants anglesos trepitjaran les mateixes dunes i al febrer ho farà un grup d'un centre internacional de Barcelona.

DDR 2 DUNES

Les dunes experimentals es van començar a crear l’any 2012, amb la plantada d’espècies pròpies de l’indret. Tot plegat amb l’objectiu de renaturalitzar la platja urbana de la Paella.

Els camps dunars serveixen per evitar que la sorra arribi al passeig marítim i alhora assegurar l'equilibri natural de l'entorn. Un equilibri que es veu pertorbat per les extraccions massives de sorra del fons marí.

Previsiblement, aquesta no serà una experiència aïllada i altres estudiants retornaran en els anys vinents per analitzar l'evolució de les dunes del litoral torrenc.