Un llibre recorda com era Baix a Mar als anys 50 i 60

Gabriel Comes va néixer a l'Ametlla de Mar, però de ben petit, amb tres anys, els seus pares i ell es van instal·lar a Torredembarra. Van trobar una llar al barri mariner de Baix a Mar i no va ser pas per casualitat: el seu pare era pescador. Des de ben jove, de fet, va poder conèixer en primera persona la intensitat d'aquest ofici.

Comes recorda la importància que tenia la pesca a la llum, que era "la pesca durant la nit que servia per anar a buscar seitons i sardines". Aquesta pràctica necessitava barques de dimensions considerables "que s'havien de varar cada dia que se sortia, amb la força d'una quarantena de pescadors per embarcació".

ddr baix a mar 2

La seva passió pel llegat mariner de Torredembarra l'ha portat a recuperar fotografies dels anys 50 i 60 del segle passat en què es poden veure escenes quotidianes que es vivien als peus del Mediterrani. De fet, precisament per aquesta espectacularitat de la pràctica, existeixen moltes fotografies.

'Temps era Temps' recupera més d'un centenar d'instantànies amb què Comes vol mantenir viva la història més recent de Baix a Mar; un barri, diu, que ha canviat molt en poc temps. "Ja no hi ha vaixells i això era, realment, un poble pescador; a l'hora de varar les embarcacions s'arribaven a ajuntar 200 pescadors", recorda Comes.

De moment, aquest pedagog jubilat ja ha publicat més d'una quinzena d'obres en què el món de la pesca té un paper important. Ara, ja està treballant en un nou projecte amb el qual vol preservar el patrimoni marítim de la Torre.