Un any per homenatjar la mestra Maria Antònia

Torredembarra dedicarà l'any a homenatjar la mestra Maria Antònia Hernández, docent del municipi molt estimada i impulsora de les biblioteques escolars a la Torre. Enguany fa 50 anys de la seva mort i se la vol homenatjar amb un seguit d’actes i iniciatives entre les que destaca la proposta de nomenar-la filla adoptiva de la vila. La voluntat del consistori és poder nomenar Maria Antònia Hernández com a filla adoptiva de Torredembarra el pròxim 8 d’octubre, coincidint amb la data exacta en què, ara fa 50 anys, la mestra Maria Antònia va morir en un malaurat accident de trànsit.

La seva vinculació amb la vila neix el 1932 quan, arribada de Madrid, s’incorpora com a mestra a l’escola pública de Torredembarra i es converteix en una persona molt estimada pel poble, pel seu compromís en el foment de l’escolarització entre les noies, per ensenyar en català i per les seves fermes conviccions republicanes.

El pes de la figura de la mestra Maria Antònia va portar la vila a posar-li el seu nom a la biblioteca municipal quan en van construir l’actual edifici a Cal Llovet. Igualment, hi ha la voluntat de dedicar-li un carrer. Aquest últim punt, però, encara no s’ha materialitzat i enguany es vol tirar endavant junt amb el seu nomenament com a filla adoptiva. El primer pas serà el pròxim plenari, quan es debati la proposta. Pel que fa a la programació d'activitats al voltant de l'any mestra Maria Antònia destaca la voluntat de recollir la memòria oral i en imatges de la seva figura, el seu paper com a dona treballadora o les circumstàncies de l'ensenyament en la seva època.