Investigadors de l'ICIQ volen crear combustibles simulant una fotosíntesi artificial

Amb aigua i CO₂, és un dels objectius d’aquest projecte europeu que pretén reduir i aprofitar les emissions de gasos contaminants de l’atmosfera per crear combustibles ecològics.

Aquest és el prototip en què estan treballant investigadors de l'Institut Català d'Investigació Química de la URV. El focus imita la llum del sol, i les plaques solars permetran aprofitar aquesta energia per transformar l'aigua i el diòxid de carboni en un combustible. És un aparell autosuficient, i a part del carburant, crea hidrogen i monòxid, que són compostos orgànics aprofitables.

El projecte, que té una durada de 4 anys, ja es troba en l'última fase. Fins al moment cada equip ha treballat en una part independent de l'aparell. Ara uniran totes les parts per comprovar com funcionen juntes i analitzar els resultats. A principis de l'any que ve, està previst que el dispositiu ja estigui muntat i es puguin obtenir les primeres mostres de combustible ecològic.

De moment el projecte només contempla la creació d'aquest combustible a partir del CO₂, però els equips d'investigació ja es plantegen la reutilització de les emissions dels gasos des de les xemeneies industrials, per aprofitar el cicle del diòxid de carboni. En la mateixa línia treballa un altre projecte de l'ICIQ, el 'Sunrise' que vol establir unes bases per la creació dels combustibles ecològics del futur.

El projectes estan subvencionats per la Comissió Europea per establir les investigacions que permetin reduir les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera.