El secretari municipal de Tarragona diu que no es pot actuar contra persones i entitats particulars

El secretari municipal de l'Ajuntament de Tarragona ha parlat finalment sobre l'organització del Referèndum. Ho ha fet en un informe demanat per la CUP on diu que la instrucció de la fiscalia no justifica actuacions contra persones i entitats particulars, que no siguin funcionaris ni autoritats, implicats en l'1 d'octubre.

El secretari municipal de Tarragona, Joan Anton Font, ha elaborat l’informe, de 9 pàgines, a petició de la CUP. Analitza la instrucció de la fiscalia provincial on demana que es persegueixi els preparatius de l’1 d’octubre i ell conclou que els delictes de desobediència, prevaricació o malversació només els poden cometre autoritats o funcionaris públics. Per això, segons aquest document del secretari, aquesta instrucció de la fiscalia no justifica actuacions contra persones i entitats particulars, que no siguin funcionaris ni autoritats. Per tant, segons el secretari municipal, el ministeri públic no podria acusar a entitats com l’ANC o Òmnium per promoure i organitzar el referèndum. A més, manté que si es requisen urnes o paperetes, per exemple, a particulars, aquestes actuacions es poden entendre com abusives, arbitràries i discriminatòries i que atempten contra els drets fonamentals inclosos a la Constitució.  Pel secretari, per tant, les actuacions que manifesten el desig de votar, i fins i tot el sentit del vot, efectuades per partits polítics, associacions i particulars, en cap cas entren en l’àmbit d’actuació de la instrucció de la Fiscalia Provincial. 

Després de rebre aquest informe, la CUP, la formació que el va demanar, es planteja diferents qüestions.

Aquesta no és primera vegada que el secretari de Tarragona redacta un document on posa molts matisos a les instruccions de Madrid relacionades amb al referèndum. A principis de juliol va respondre la carta que l’Estat va enviar als funcionaris davant l’anunci de la data i pregunta de l’1 d’octubre. Va considerar-la una amenaça i la seva resposta va ser posada per l’AMI com un model a seguir per la resta de municipis.