Tarragona senyalitza provisionalment dues fosses d'executats pel franquisme


Nou pas pel compliment de la Llei de Memòria Històrica. Aquest dissabte el Fòrum Tarragona per la Memòria ha senyalitzat de forma provisional dues de les fosses que es troben al cementiri de Tarragona on van ser enterrats algunes de les 771 víctimes de la repressió franquista que van ser dipositades a la fossa comuna del cementiri.

L’acte ha congregat familiars d'algunes de les víctimes que es troben en aquestes fosses. La reivindicació ha fet aflorar els records dels familiars que han anat construint a partir de les memòries i anècdotes que els han explicat els pares i mares, testimonis de patiment i d’injustícia.

En tot això, entre la música d’homenatge i els discursos reivindicatius, parlaments que es trenquen per l’emoció del qui recorda com es van esquinçar, en mans dels franquistes, les vides de Joan Manresa, Restituto Ramos, Marià Barberà, Josep Giné, Gregori Masalias, Francesc Pascual, Joan Pellicer, Victorià Romeu i Juan Salas quan encara no tenien ni 45 anys. Ells, originaris del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, són les persones afusellades que estan enterrats en l'espai on s'ha celebrat l'homenatge. 

Des d’aquest dissabte tots ells estan identificats de forma provisional en aquest espai de memòria. Però de l’acte n’ha sorgit el compromís de l’Ajuntament tarragoní de fer-ho de forma oficial. Com ja es va fer el 2010 amb la fossa més gran, ara s’hi sumaran aquests dos espais més petits.

Amb anys de retard, i encara amb ferides per cosir, Tarragona dona un pas més pel compliment de la memòria històrica i amb més eines perquè aquests fets puguin ser transmesos a les noves generacions.