El PSC guanya a Tarragona, però ERC té a la mà el canvi de govern

Escenari del tot obert a Tarragona després dels resultats de les eleccions municipals d'aquest diumenge. El PSC va tornar a ser la força més votada, però aquest cop empatada en regidors i gairebé en vots amb una Esquerra que té opcions reals d'alcaldia per primer cop. Ara però s'obren tres setmanes de possibles pactes en els que no es pot descartar absolutament res.

500 vots de diferència, els mateixos set regidors i la sensació de què Ballesteros, tal com deia el darrer dia de campanya, haurà de demostrar més que mai ser el rei dels pactes si vol continuar governant l'Ajuntament de Tarragona, després que la suma dels socialistes amb els seus actuals socis del PP i amb Ciutadans no arribi a la majoria absoluta.

Així queda una nova composició del consistori tarragoní en la que l'Esquerra de Pau Ricomà té per primera vegada a la mà en democràcia fer-se amb l'alcaldia, tot i que per fer-ho haurà d'explorar pactes amb formacions divergents, com Junts per Tarragona, els Comuns i la CUP, ja sigui per a un pacte de govern com per a una investidura amb recolzaments posteriors.

Minuts després de tancar l'escrutini, tant Ballesteros com Ricomà reclamaven la seva legitimitat per a ser el proper alcalde, el primer com a força més votada i el segon com a punta de llança del canvi que diu necessita la ciutat.

Un Ballesteros que diu obrir-se a parlar amb totes les formacions presents al plenari excepte la CUP, per tant, inclosa una Esquerra Republicana que no pensa donar continuïtat a una figura com la de l'alcalde actual. Tot i això tampoc cal descartar un possible pacte entre les dues grans forces si Ballesteros decidís fer un pas al costat, fruit del desgast dels darrers 12 anys i a les portes d'un possible judici pel cas Inipro, les dues formacions ho apuntaven durant la campanya electoral i els resultats podrien fer-ho possible.

Ara caldrà doncs saber si els tres partits que tenen la clau per a un possible canvi de govern a la ciutat estant disposats a facilitar-lo donant suport a Esquerra, sigui via pacte de govern o via suports puntuals. En aquest sentit, el principal d'aquests amb tres regidors serà Junts per Tarragona es va mostrar receptiu a un possible pacte, però va avisar que no serà a canvi de res.

I l'altra gran sorpresa la nit a Tarragona, l'entrada dels Comuns amb dos regidors al consistori, els pot donar la clau del futur pacte per al canvi a la ciutat. Un pacte que avisen ha de passar per l'esquerra, el que podria dificultar una entesa amb Nadal i Junts per Tarragona.

I pel que fa a la CUP, que manté els dos regidors que tenia al plenari tarragoní, es mostren oberts a posar fi a l'època Ballesteros, però sempre que suposi el final d'una determinada forma de gestionar l'ajuntament.

Per últim caldrà estar a l'espera si algun gir en els esdeveniments dona algun paper en els pactes a les altres dues forces presents al consistori, Ciutadans, amb els mateixos quatre regidors que el 2015 i a un Partit Popular que ha vist reduïda la seva presència a la meitat amb dos representants.dans, amb els mateixos quatre regidor que al 2015 i a un Partit Popular que ha vist reduïda la seva presència a la meitat amb dos representants.