L'arquebisbe de Tarragona, sobre les acusacions d'abusos a la diòcesi: 'Han tingut els seus errors però no són tan greus'

Primeres paraules de Jaume Pujol després que els fets de Mossèn Pere Llagostera a Constantí, als anys 70, hagin destapat dos altres casos d'abusos sexuals en parròquies de la diòcesi de Tarragona. Visiblement afectat, diu que estima els seus rectors i que les faltes no són tan greus.

L'arquebisbe ha confirmat que hi va haver denúncies durant l'exercici ministerial de Xavier Morell, fins ara rector de Constantí i la Canonja, i Josep M. Font, antic rector del Pla de Santa Maria, Cabra del Camp, Cambrils i ara d'Arbeca i Maldà. El Vaticà però no hi va trobar causes penals. Jaume Pujol es fa responsable del seu retorn a la vida parroquial.

Els dos capellans han demanat deixar les parròquies i l'arquebisbe els ho ha acceptat. En cap cas però, ha estat l'Arquebisbat qui els ha cessat. Jaume Pujol els dona suport mentre no hi hagi causes penals. L'arquebisbe atribueix la responsabilitat de denúncia a les víctimes i les seves famílies.

En el cas de Mn. Font, l'arquebisbe ha assegurat que en traslladar-lo a Arbeca van demanar-li explícitament que no es dediqués a impartir les catequesis. El 2011 la directora de l'escola de Cabra del Camp va cessar-lo com a professor de religió i aixó ho va comunicar als Serveis Territorials d'Ensenyament al·legant actituds massa afectuoses i contactes físics repetits amb els infants. Pujol parla dels fets com a imprudències i mals moments.

L'arquebisbe, que just aquest divendres complirà 75 anys, l'edat de la seva jubilació si el Papa ho accepta, assegura que els casos de Xavier Morell i Josep M. Font són els únics que ha conegut durant el seu mandat. Sobre el cas del difunt Mossèn Pere Llagostera a Constantí, Pujol ha volgut condemnar els fets.

L'arquebisbe s'ha mostrat obert a escoltar totes les víctimes i a dirigir-se a la nova comissió de prevenció dels abusos que ha obert l'església de Tarragona.

L'alcalde de Constantí veu un error que l'arquebisbat nomenés Morell coneixent els casos d'abús