La indústria química espera estalviar fins a un 15% del cost energètic amb les xarxes tancades

La indústria química calcula que podrà estalviar fins a un 15% dels costos energètics gràcies a les xarxes tancades. Es tracta d’una mesura llargament reivindicada pel sector i que acaba d’aprovar el govern espanyol. La indústria química, però, reclama a les administracions poden participar en la redacció del reglament que ha d’establir com seran exactament aquestes xarxes tancades.

La indústria química feia 10 anys que reclamava la creació de xarxes tancades d’electricitat, un sistema que permet reduir el cost de l’energia ja que els diferents consumidors comparteixen les infraestructures de connexió a la xarxa i regulen entre ells el seu funcionament. El govern central acaba d’aprovar la creació d’aquests sistemes, cosa que el sector químic veu amb satisfacció. Però demanen a les administracions que els deixin col·laborar amb elles per redactar el reglament que establirà exactament com funcionaran les anomenades xarxes tancades. Les consideren imprescindibles per la competitivitat de les empreses i calculen que podrien estalviar fins a un 15% del cost de l’energia, que actualment és dels més alts de tota Europa.  

Una de les grans inversions que continua endavant és l’ecoplanta que s’ha d’instal·lar al Morell. Segons la patronal química, la previsió és que les empreses promotores, Enerkem i Suez, aconsegueixin l’autorització ambiental durant el primer semestre de l’any vinent. Durant la presentació del projecte van assegurar que suposaria una inversió de 250 milions d’euros. Més enllà de les xifres, però, la patronal química remarca el que suposarà. Asseguren que l’aposta per la sostenibilitat i la innovació són dos eixos claus per mantenir la competitivitat del sector.