L'ús del català entre els comerciants de Tarragona cau lleugerament

Un 7% menys dels comerciants de Tarragona saben parlar català segons l'estudi Ofercat del 2022. El 64% domina l'idioma. Es tracta d'una anàlisi que du a terme el Consorci per la Normalització Lingüística, l'última edició del qual datava del 2015.

En aquests set anys, s'ha detectat un decreixement generalitzat en l'ús del català a les botigues, bars, restaurants i establiments de serveis com bancs. És una baixada poc accentuada, però que preocupa tant al Consorci com a l'Ajuntament.

Més enllà de l'oralitat, la llengua escrita també en surt malparada respecte al 2015. L'estudi conclou que l'ús del català en la retolació identificativa del comerç, per exemple, cau un 8%.

comerç_tarragona_juny_2024.jpg

El tèxtil és un dels sectors on més empitjoren les dades, mentre que l'alimentació és el que genera més optimisme. També és molt positiva la dada que reflecteix que puja el coneixement del català entre els comerciants estrangers, que passa del 7 al 23%.

Per millorar les dades, el Consorci ja està implantant un nou pla que intensifica les actuacions que efectuen amb el teixit comercial de la ciutat. Un full de ruta que preveu 150 visites a establiments d'aquí a finals d'any, posant el focus en aquells que estan regentats per persones estrangeres.