Ca l'Agapito es transformarà en el Museu d'Història

Tarragona tindrà per primera vegada una seu fixa del Museu d'Història de la ciutat i ho farà a l'edifici de Ca l'Agapito, a la plaça del Pallol.

És l'aposta que fa l'Ajuntament de Tarragona un cop les obres de consolidació de la façana i l'interior de l'edifici van acabar l'estiu de l'any passat. Uns treballs que han permès elaborar ara el nou pla funcional de l'edifici.

Aquest passa per a instal·lar-hi un equipament que repassi la història de la ciutat des de l'època romana fins al segle XX a través de les quatre plantes de l'edifici. A la planta baixa, a més, es vol obrir els jardins, plens de restes arqueològiques i envoltats de murs de diferents èpoques, a la ciutadania en general per crear un nou espai obert a la Part Alta.

La intenció del consistori és que el nou equipament suposi la consolidació de la zona que l'envolta com un centre cultural potent.

COMENÇAR OBRES ABANS DEL 2027

La instal·lació del museu a Ca l'Agapito no serà immediata. La intenció del consistori és poder començar les obres del nou museu abans d'acabar l'actual mandat municipal el 2027. Per a poder aconseguir el finançament, s'optarà l'any vinent a la convocatòria dels ajuts del 2% Cultural del Ministeri de Transports, que ja van subvencionar els treballs de la primera fase.

Ara s'està treballant en el projecte museològic del nou equipament, per d'aquí a sis mesos, poder licitar la definició de com s'adaptarà aquest al nou edifici.

L'altre objectiu del projecte és poder inscriure el Museu d'Història de la ciutat com a equipament museístic, cosa que ara mateix no és possible per a la manca, entre altres aspectes, d'una seu permanent. Un cop registrat com a tal es vol poder formar part de la Xarxa de Museus de Catalunya.