La renovació del servei de la brossa, un camí ple d'entrebancs

No és la primera vegada que l'intent d'adjudicar el contracte de neteja i recollida d'escombraries de Tarragona queda en un intent fallit. I és que l'anterior govern, comandat per Esquerra Republicana, ja no va poder adjudicar el contracte, però en aquell moment perquè la licitació va quedar deserta a finals de l'any 2022, ja que no s'hi va presentar cap empresa.

No va ser fins ara fa un any, ja amb l'actual equip de govern socialista, quan es va poder tornar a licitar el contracte més important del consistori tarragoní, valorat en 233 milions d'euros repartits en 10 anys.

DIVERSOS CANVIS

L'anterior equip de govern ja havia introduït modificacions a la contractació com una nova estructura de costos que incloïa l'allargament del contracte i l'adequació de preus a causa de la inflacióEl nou executiu, a més, va incorporar més canvis. En primer lloc, es va augmentar el preu base de licitació en més de 900.000 euros, així com els preus d'inversió i d'amortitzacions i del benefici industrial.

També es va afegir una bonificació per assolir l'objectiu de recollida selectiva de 350.000 euros l'any a partir del primer any. Els socialistes també van apostar per la desaparició de la partida de 2 milions d'euros que obligava al canvi de la flota de camions actuals per altres d'hidrogen. 

Tot plegat va fer que les empreses trobessin més atractiva aquesta licitació i el contracte no tornés a quedar desert. De fet, fins a quatre empreses van optar a l'adjudicació del lot principal. Es tractava de GBI Paprec, Fomento, Urbaser i la UTE Valoriza Servicios Medioambientales.

Va ser la primera d'aquestes la que va obtenir la millor puntuació en la valoració duta a terme per part dels serveis tècnics municipals, i a la que es va adjudicar inicialment el contracte el passat mes de març. En aquell moment, la segona classificada, Urbaser, va presentar el recurs al Tribunal de Contractes que ha acabat amb l'exclusió de GBI Paprec