Joan XXIII va ser pioner en el mètode que va canviar la vida dels nadons prematurs

Nadons prematurs fora de les incubadores i col·locats damunt la pell dels seus pares i mares.

Una imatge ben habitual en qualsevol UCI Neonatal, on aquests infants passen moltes vegades setmanes amb una evolució incerta. El Mètode Cangur facilita una primera relació intensa del nadó amb els pares fora de les incubadores que poblen les unitats de cures intensives i en milloren el pronòstic a curt i llarg termini.

PIONERS A L'ESTAT

Però no ha estat sempre així. Fa 30 anys, quan el mètode tot just treia el cap en alguns hospitals estrangers, un grup de professionals de l'Hospital Joan XXIII van decidir fer el pas per a posar-lo en pràctica per primer cop a l'Estat.

No va ser una tasca fàcil, però estaven convençuts que els estímuls que podia rebre el nounat fora de la incubadora eren claus per al seu desenvolupament.

Durant aquestes tres dècades en funcionament, centenars de famílies s'han vist beneficades pels efectes positius d'aquest contacte primerenc amb els nadons prematurs.

Tot enmig d'una situació d'angoixa inevitable per a mares i pares que reconeixen que el contacte directe amb els infants va servir per a començar un nou camí.

Tots ells van poder recordar aquestes estades a l'hospital tarragoní i fer balanç del recorregut d'aquest mètode en una trobada duta a terme el passat divendres a les instal·lacions del centre.