El tren que no deixa dormir el Serrallo

Els veïns del Serrallo no dormen bé per culpa d'un tren, concretament un carboner, que passa cada dia, excepte els dissabtes, i que es mou entre molls. Ho fa tocant a la mitjanit i, sobretot, entre les quatre i les cinc de la matinada. No és l'únic comboi de mercaderies que passa de nit per les vies annexes al barri mariner de Tarragona, però és, sens dubte, el que fa més soroll.

És la principal conclusió de la segona fase del projecte Soundless de la URV. La primera va avaluar dades entre novembre i desembre del 2022; la segona, entre agost i octubre del 2023. Els investigadors volien veure si hi havia diferències entre hivern i estiu i si tenir les finestres obertes o tancades canviava el volum.

DUPLICA ELS DECIBELS

serrallo

Res més lluny de la realitat, aquest tren carboner duplica els 45 decibels que poden assumir alguns dels trenta serrallencs participants a l'estudi. El soroll els altera el ritme cardíac i el nivell del son, dades recollides amb una app que captura el so i una polsera intel·ligent.

SENSE SOLUCIÓ IMMEDIATA

Els veïns reclamen solucions immediates, com l'aplicació de trens elèctrics que ja s'utilitzen. Des de la URV asseguren que, de moment, el Port només en planteja a mitjà o llarg terminiUn escenari que podria empitjorar quan es posi en marxa el tercer fil i augmenti el volum de trens.

Dimarts, els investigadors es reuniran amb l'Ajuntament de Tarragona per exigir una solució i, dissabte, se sumaran a la manifestació de mercaderies per l'interior.