La Generalitat no pot decidir el futur de Ca l'Ardiaca, tot i ser Bé d'Interès Cultural

L'actuació d'urgència que va començar aquest dijous a Ca l'Ardiaca servirà per evitar un efecte dòmino. La darrera inspecció tècnica va localitzar l'esfondrament de la coberta d'una sola habitació. Aquesta, però, va causar danys als pisos inferiors d'aquest palau gòtic situat al pla de la Seu de Tarragona.

Els treballs consistiran eminentment en apuntalaments. Sempre que sigui segur per als operaris, es faran allà on es vegi que són indispensables i no només a l'habitació afectada, amb la voluntat de preservar tot l'edifici. Al repte també s'hi suma evitar l'entrada d'aigua, ara que falta part del sostre.

SERÀ BCIN I AIXÒ JA PERMET ACTUAR-HI

Les obres d'emergència han estat possibles gràcies, en part, a l'etiqueta de Bé Cultural d'Interès Nacional. No obstant això, Ca l'Ardiaca encara no és un BCIN, però la simple incoació de l'expedient per declarar-lo ja implica la màxima protecció.

L'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat actuen conjuntament. El consistori actua i paga de forma subsidiària, mentre que els Serveis Territorials de Cultura hi aporten suport tècnic. Amb tot, la Generalitat té poca cosa a dir del futur de Ca l'Ardiaca.

LA GENERALITAT, SENSE VEU NI VOT SOBRE EL FUTUR

L'etiqueta de BCIN permetrà que qualsevol projecte hagi de passar pel sedàs de la comissió territorial de patrimoni cultural. Si més no, la Generalitat no té poder per modificar-ne els usos; actualment, els d'aquest palau gòtic continuen sent hotelers.