Com es controlarà l'ús dels mòbils als centres educatius?

Ja fa sis anys que a les parets de l'Institut Martí i Franquès hi ha cartells sobre l'ús dels mòbils. Ara, els estudiants d'ESO i Batxillerat han de tenir el mòbil apagat durant les hores lectives i poden utilitzar-lo als canvis de classe i al pati. Unes normes que ja formen part del dia a dia dels alumnes i que només van suposar 25 sancions durant el primer trimestre d'aquest curs.

EL MÒBIL, TAMPOC AL PATI

La nova normativa del Departament d'Educació no canviarà les coses dins l'aula i els professors podran permetre l'ús dels mòbils en situacions pedagògiques concretes. El gran canvi serà a les hores del pati i canvis de classe per a l'alumnat d'ESO que, a diferència dels estudiants de Batxillerat, tampoc podran fer servir els dispositius. Això complicarà les coses, ja que el control serà molt difícil. Per exemple, a l'hora del pati hi ha normalment quatre professors presents, una xifra del tot insuficient per vigilar que cap dels 800 alumnes del centre facin servir el mòbil.

El que més preocupa a la direcció del Martí i Franquès és la custòdia dels mòbils. La normativa aprovada pel Departament deixa a l'aire la manera com s'han de guardar els telèfons durant la jornada. Amb 800 alumnes el marge de maniobra és molt limitat i la solució podria passar perquè cadascú es faci responsable del seu dispositiu.

Encara es desconeix si el Departament dedicarà línies d'ajudes específiques per afrontar els probables costos addicionals que tindrà l'aplicació de la normativa. Amb tot, des de la direcció del Martí i Franquès, recorden que també cal posar el focus en l'ús abusiu dels mòbils fora del centre.