La Zona de Baixes Emissions s'aplicarà gradualment als empadronats a Tarragona

Tal com estava previst, la primera fase de la Zona de Baixes Emissions de Tarragona entrarà en funcionament l'1 de gener de l'any vinent.

Ho farà, però, a diverses velocitats en funció de si els vehicles que no compten amb l'autorització ambiental estan domiciliats a la ciutat o no. Els qui no ho estiguin es calcula que podran començar a ser sancionats tres o quatre mesos després de l'entrada en vigor, un cop s'hagi superat un primer període de prova de la maquinària que n'ha de permetre el control. La sanció per als vehicles que incompleixin la normativa serà de 200 euros.

TRES ANYS DE MARGE PER ALS RESIDENTS

Un altre calendari seguiran els vehicles domiciliats a la ciutat, que tindran, alguns d'ells, fins a tres anys per a adaptar-se a la normativa.

baixes emissions
D'aquesta manera, l'any 2025 no se sancionarà a cap vehicle que estigui domiciliat en tota la ciutat. L'any següent, el 2026, continuaran estant exempts de sanció els domiciliats dins de l'àrea que compren aquesta primera fase de la zona de baixes emissions. Ja el 2027, aquests darrers vehicles només podran circular per la seva zona d'aparcament, de les tres en què es dividirà el nou espai.

CONSENS ENTRE ELS GRUPS MUNICIPALS

Aquest ha estat un dels aspectes que s'han debatut aquest dijous en la reunió de la comissió d'estudi per a la redacció de l'ordenança que ha de regular la nova zona. En aquesta s'han presentat i votat les esmenes dels diferents grups municipals al text. Entre aquestes ha destacat, per exemple, l'horari de prohibició, que serà de 7 del matí a 7 de la tarda els dies laborables. Des del consistori han destacat la bona entesa entre els diferents grups per arribar a un acord.

S'APROVARÀ AL PLENARI DEL FEBRER

Ara s'ha d'acabar de redactar el text de l'ordenança que regirà la Zona de Baixes Emissions fins al 2027, quan es revisarà i actualitzarà, podent incloure en aquell moment noves zones.

L'aprovació s'espera que es pugui dur a terme al plenari del mes de febrer.