De la Part Alta al Metropol, i ara què?

El 15 de febrer de 2018 la Sala Trono estrenava nova casa. Després de gairebé un any sense programar teatre, la sala completava la seva mudança i s’instal·lava a la caixa escènica del Metropol. La mítica sala tarragonina es veia obligada a abandonar el seu espai històric a la Part Alta en no poder adequar el local a la normativa. El 25 de març de 2017 s'hi escenifica l’última representació i es tancava definitivament la primera casa de la sala nascuda l’any 2003.

El salt a la caixa escènica del Teatre Metropol dona una nova embranzida a la sala teatral. Els promotors mantenen l’essència de la Trono, fonamentada en el teatre de proximitat, però alhora guanyen capacitat. Passen a un aforament de 50 espectadors a un aforament que pot oscil·lar entre els 80 i 135.

LA TRONO DIU ADEU AL METROPOL

El conveni amb l’Ajuntament que permet a la Trono utilitzar l’equipament públic, però, té caducitat. En un primer moment es signa per a tres anys, fins al 2021, i posteriorment encara es prorrogarà fins a l’actualitat.

A la nova casa, la sala, ara Trono-Armanyà, la productora s’ha d’enfrontar a la pandèmia. Temps complicats per a la cultura. És durant aquest període, per garantir les distàncies de seguretat que, per primer cop, el públic es trasllada a la platea i abandona la caixa escènica. Un moviment necessari que no convenç els promotors perquè l’espectacle perd proximitat, un dels trets essencials de la Trono.

FORA DE LA CAIXA ESCÈNICA

Més endavant la mesura es convertirà en perdurable. Serà al mes de maig de 2022 quan un informe encarregat per l’Ajuntament de Tarragona conclou que el reduït espai de la caixa escènica no reuneix les condicions necessàries per condicionar-lo per al públic. Entre altres, s’argumenta que hi falta una sortida d’emergència. La solució que es troba, a contracor de la programadora, és girar l’escenari i aprofitar la platea del teatre Metropol com ja s’havia fet en pandèmia.

Durant els sis anys que la Sala Trono s’ha ubicat a les instal·lacions del Teatre Metropol, ha crescut en espectadors i programació.  Ara, diu adeu al Metropol per les obres de rehabilitació que arrencaran el 31 de març.