"Com un regal, em van trucar la Nit de Reis per dir-me que hi havia uns pulmons per a mi"

El Luis, veí de Tarragona, ha treballat bona part de la seva vida de comercial. Visitava domicilis i això l'obligava a manitenir-se actiu, en forma. Un dia, fa set anys, va adonar-se, durant una escapada a la Setmana Medieval de Montblanc, que s'ofegava amb facilitat, que li faltava l'aire.

Després d'una llarga odissea de visites i proves mèdiques, li van diagnosticar fibrosi pulmonar idiopàtica, una malaltia minoritària, crònica i mortal que, a poc a poc, li va anar robant la capacitat respiratòria. Va entrar a formar part d'un assaig clínic que li va retardar els efectes de la patologia, però aquesta va tornar a aparèixer amb força fa tot just un any. Va ser aleshores quan el seu nom es va registrar a la llista de demandants d'òrgans. Això va ser a finals de novembre. Un mes després, ja era el primer de la llista. El van trucar la Nit de Reis, el 5 de gener. Era el millor regal de la seva vida, havien trobat uns pulmons compatibles.

Com ell, tres persones han rebut ja uns pulmons nous durant els primers quatre mesos de l'any. És el quart òrgan que es trasplanta amb més freqüència, juntament amb el ronyó, el fetge i el cor. A casa nostra, tot plegat es coordina, entre d'altres, des de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Aquí ara es comencen a recuperar del cop de la pandèmia, quan aquest tipus d'intervencions van caure en picat. De fet, per primera vegada en anys, les xifres podrien superar les d'abans de l'esclat de la COVID 19.

WhatsApp Image 2023 06 07 at 13.29.54

MÉS DONANTS I MÉS DEMANDANTS

Cada primer dimecres de juny se celebra el Dia Nacional del Donant. Enguany, de moment, ja s'han fet a Catalunya 491 trasplantaments d'òrgans, un 18% més que al mateix període que l'any anterior. L'Hospital Joan XXIII de Tarragona també ha incrementat el nombre de donacions durant el primer semestre d'aquest 2023. Si l'any passat van ser sis persones qui van oferir els seus òrgans, enguany ja en son una desena.

El ronyó continua essent l'òrgan més trasplantat; de fet, representa un 70% del global, seguit del fetge. Això és perquè es tracta d'intervencions quirúrgiques àmpliament estudiades. Segons el centre hospitalari, enguany, després d'uns anys amb tendència negativa, les dades ja podrien superar les d'abans de la pandèmia, també pel que fa al temps en llista d'espera. 

Les campanyes de difusió i la tasca que fan els coordinadors des dels diferents centres hospitalaris han propiciat que cada vegada més persones manifestin la seva voluntat de ser donants. També els avenços científics hi han ajudat. De mitjana al Joan XXIII es registren una quinzena de donants d'òrgans i teixits a l'any.