El preu de la cistella de la compra es multiplica, encara més, per als celíacs

Patir celiaquia surt molt car, literalment. Les persones que no poden menjar aliments amb gluten veuen com el preu de la seva cistella de la compra, que ja és cara de per si, s'ha disparat el darrer any a causa de la inflació. La producció d'aliments sense gluten, a més, té poc marge per ajustar preus a causa de la necessitat de productes molt concrets.

La cistella de la compra per a les persones que pateixen celiaquia és més cara que la gent que pot consumir productes amb gluten; però si ja és cara de per si, amb la inflació del darrer any ara el menjar els surt encara més car. Un estudi de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya apunta que la diferència entre ambdues cistelles, amb i sense gluten, ronda ja el miler d'euros al llarg de l'any per a una sola persona.

Una bretxa que s'ha reduït molt lleugerament gràcies a la rebaixa de l'IVA sobre els productes per a celíacs. Amb tot, la cistella sense gluten pot disparar-se quan en una mateixa família hi ha més d'un membre celíac; un fet que no és un cas aïllat. Tot plegat fa que aquest col·lectiu demani ajudes econòmiques de l'administració pública, tal com ja passa en altres països.

ELS PRODUCTES SÓN MÉS CARS D'ELABORAR

Ho noten els consumidors, i també els establiments. Les botigues especialitzades admeten que no poden ajustar més el preu de productes bàsics com el pa, que ara els resulta un 25% més car d'elaborar. A més, els productes sense gluten han d'envasar-se a banda per evitar contaminacions, fent que el preu del producte encara pugi més. Tot plegat fa que les famílies cada cop més s'ho pensin dues vegades abans de comprar aliments que no són bàsics.

S'estima que aproximadament un 1% de la població és celíaca, mentre que un 6% no ho són, però són sensibles al gluten, amb intoleràncies. A la demarcació de Tarragona, unes 10.000 persones formen part de l'Associació de Celíacs de Catalunya.