EMATSA actualitzarà la Mina de l'Arquebisbe i el Pou Renau

 

EMATSA treballa per millorar l'abastiment d'aigua a la ciutat provinent de la Mina de l'Arquebisbe i del Pou Renau. L'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona es vol curar en salut i assegurar encara més el subministrament en cas que, pel motiu que sigui, algun dia fallés l'arribada de l'aigua del Consorci, provinent de l'Ebre, i que és la majoritària a la ciutat.

Aviat s'adjudicarà la redacció d'un ambiciós projecte per posar al dia una xarxa d'abastiment amb molta història. La Mina de l'Arquebisbe funciona des del segle XVIII; 300 anys de subministrament ininterromput des de Puigpelat fins a Tarragona. Un aqüeducte subterrani que, a l'altura de la Secuita, rep una aportació gens menor des de Renau, i és que amb aquesta aigua es podria subministrar un terç de la població tarragonina si deixés d'arribar l'aigua ebrenca.

L'objectiu final és millorar la qualitat d'aquest líquid essencial. Tot plegat en un context de sequera que s'agreuja cada vegada més i que té tots els números de ser la tònica habitual els pròxims anys.

Millorar la permeabilitat de la Mina de l'Arquebisbe i fer el nou traçat des del Pou Renau fins a la seu d'EMATSA no serà barat ni immediat. L'empresa estima un cost de, com a mínim, 3 o 4 milions d'euros i no preveu acabar les actuacions fins a finals d'aquesta dècada, ja que hauran de fer-se necessàriament per fases.