El dia que Tarragona va ser l'epicentre de la política occidental

El Teatre Tarragona va acollir l'estrena del documental 'Bombes sobre Tarragona. Atac als mercants anglesos (1938)', dirigit per Joana Zapata. El film ha estat possible gràcies a la investigació de l'Òscar Martín i la Txell Navarrete i s'inclou dins del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona.

El documental recupera el bombardeig per part de l'aviació alemanya i italiana del Thorpeness i l'Stanwell, dos bucs anglesos atracats al port de Tarragona.

Els atacs, perpetrats en plena Guerra Civil, va deixar 13 víctimes mortals i va posar en evidència l'incompliment del pacte de No-intervenció per part dels feixistes i els nazis. Va tenir un impacte mediàtic mundial.

svds

'Bombes sobre Tarragona' també aprofundeix en els bombardejos patits per la població des del 17 de juny de 1937 al 15 de gener de 1939 que van deixar 230 morts. La peça inclou imatges fins ara desconegudes. Una fita que ha suposat una feina ingent de l'equip investigador.

La recerca duta a terme per Òscar Martín i Txell Navarrete també ha servit per crear l'exposició 'Thorpeness i Stanwell', que es pot visitar a l'Espai Turisme del carrer Major fins al 5 de març. D'altra banda, TAC12 emetrà el documental pròximament.