Laia Estrada: "Tres anys de l'explosió, les coses no han canviat"

La gestió de l’incident d’ASESA del setembre és per a la CUP l’evidència que s’ha avançat molt poc des de l’accident d’IQOXE de fa tres anys en matèria de seguretat i fiscalització del sector químic. Denuncia que la legislació vigent a l’Estat és molt laxa, sobretot pel que fa a la catalogació dels components amb els quals treballen les empreses del polígon.

Emparant-se en aquest marc legal, el Departament d’Interior va respondre a una pregunta de la diputada Laia Estrada sobre l’episodi de nafta subratllant la no toxicitat dels components que formen aquest material base per a la producció de gasolina.

En la mateixa resposta del conseller, el Govern explica que es desconeix la concentració emesa el dia de l’incident, fet que per les cupaires és preocupant tenint en compte el missatge que es va donar a la població.

D’altra banda, la CUP espera rebre a principis de febrer informació relativa al compliment de les conclusions de la comissió d’estudi que es va fer al Parlament amb relació a l’accident de fa tres anys.

També expliquen que han engegat una ronda de peticions a les empreses del polígon per conèixer si tenen algun expedient d’infraccions ambientals. Una informació que no han pogut aconseguir a través de la Generalitat ni l’AEQT.

L'ESTUDI DE LA QUALITAT DE L'AIRE I ELS JUDICIS

Les anticapitalistes també han anunciat que s’estan ultimant els plecs per a la licitació de l’estudi de la qualitat de l’aire.

En la plana judicial, han recordat que l’accident d’IQOXE ha donat peu a tres peces separades. La que fa referència a l’explosió, la que busca aclarir si el reactor de l’empresa estava en regla i la relativa als vessaments al mar. Aquesta última, ja ha superat la fase d’instrucció. La CUP està personada en totes tres acusacions.